Składniki:
wiórki kokosowe 200 gram,
masło 50 gram,
cukier puder 100 gram,
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki,
sól - szczypta,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
białka 2 sztuki "XL"
masło roztopić w garnku, wsypać wiórki kokosowe, sok z cytryny i wymieszać, odstawić do ostygnięcia
białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać stopniowo cukier
ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu, masa jest dość gęsta i taka ma być
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą nie równe
piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzanie góra/dół, zostawić do wystygnięcia, zimne schowac do pojemnika zamykanego - najlepsze kokosanki dla nas są na drugi dzień..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz