mąka tortowa 800 gram,
kurkuma 2 łyżeczki,
jajka 1 sztuka,
olej rzepakowy 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
gorąca woda 1 litra +-,
mięso gotowane 3/4 kg,
kasza jaglana 100 gram,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
majeranek 3 łyżki,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
cebula 4 sztuki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
kucharek 1 łyżeczka
mięso drobiowe (średni kurczak) z rosołu obrać z kości i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z włoszczyzną z rosołu, wymieszać farsz z majerankiem, pieprzem i ugotowaną kaszą gryczaną
mąkę, sól, kurkumę, jajko, olej w misie robota wymieszać hakiem
w trakcie dolewać gorącej wody, użyłam nie cały litr (zależy ile mąka wchłonie wody), wyrabiać z 5 minut na sprężyste ciasto
Ciasto wyjąć z misy na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić i nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut
Ciasto podzielić na porcje, z każdej wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką do koktajli większe placki, nakładać farsz i zlepiać pierogi
Pierogi wrzucać do wrzątku z łyżką oleju i łyżeczką soli, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać
Na oleju gorącym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kucharka, pierogi polać cebulką - pyszne, aromatyczne pierogi na dobry obiad...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz