Składniki:
ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg,
czosnek niedźwiedzi - ile potrzeba,
matiasy 8 sztuk,
cebula 2 sztuki,
jabłka 2 sztuki,
cukier 2 łyżka,
ocet jabłkowy 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 3/4 łytżeczki,
śmietana gęsta 18% 330 ml
śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie: 3 x po 40 minut, za każdym razem wylać wodę i wlać świeżą, na koniec matiasy wylac na durszlak aby obciekły z wody
matiasy pokroić na 2 cm kawałki do miski, cebule drobno pokroić w kostkę i dać do śledzi, posypać cukrem, pieprzem mielonym
obrane ze skórki jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka i dać do śledzi, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, dodać śmietanę 18%, wymieszać i schować do lodówki 1 godzinę
ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać z łupinki, przekroić wzdłuż na połowę
ziemniaki podać ze śledziami, posypać czosnkiem niedźwiedzim suszonym - sycące, zdrowe, smaczne danie nie tylko na piątek............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz