Składniki:
tortilla 1 opakowanie,
warzywa mrożone 1/2 opakowania,
szpinak mrożony 1 opakowanie,
ząbki czosnku 6 sztuk,
cebula 1 sztuka,
olej rzepakowy 6 łyżek,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
twaróg 15 dag,
ser żółty 15 dag,
Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 1 opakowanie,
ogórek zielony 1 mały,
ząbki czosnku 2 sztuki,
jogurt naturalny 380 ml
szpinak trochę odmrozić, na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, ząbki czosnku z praski, dodać kucharka, warzywa mrożone i szpinak, podsmażać do odparowania wody
tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść warzywa, wsypać pieprz, wymieszać
wsypać pokruszony twaróg i połączyć składniki, w garnku wyrównać wierzch i podzielić na cztery części
na każdy placek tortilli szpinakowej rozsmarować porcję nadzienia, posypać startym serem, użyłam królewski
zawinąć placki ciasno w rulon podwijając brzegi do środka, ułożyć na suchej blaszce i zapiec w piekarniku nagrzanym na 200 C z 15-20 minut
w czasie pieczenia tortilli utrzeć na tarce ogórek zielony, z praski dodać ząbki czosnku, wsypać sos tzatzyki, wlać jogurt i dobrze wszystko wymieszać, tortille podać z sosem - pyszne, aromatyczne jedzonko...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz