24.01.2017

ziemniaki ze śledziem w śmietanie...

Składniki:


ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, czosnek niedźwiedzi  - ile potrzeba, matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, cukier 2 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łytżeczki, śmietana gęsta 18% 330 ml

śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie: 3 x po 40 minut, za każdym razem wylać wodę i wlać świeżą, na koniec matiasy wylac na durszlak aby obciekły z wody

matiasy pokroić na 2 cm kawałki do miski, cebule drobno pokroić w kostkę i dać do śledzi, posypać cukrem, pieprzem mielonym

obrane ze skórki jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka i dać do śledzi, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, dodać śmietanę 18%, wymieszać i schować do lodówki 1 godzinę

ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać z łupinki, przekroić wzdłuż na połowę

ziemniaki podać ze śledziami, posypać czosnkiem niedźwiedzim suszonym - sycące, zdrowe, smaczne danie nie tylko na piątek............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!