Składniki:
aronia 5 kg,
śliwki węgierki 2 kg,
cukier 3/4 kg,
cynamon 1 łyżka,
3:1 żelfix 2 opakowania,
woda 1 litr
w szybkowarze owoce gotuję bez cukru i nie przypalą się na dnie garnka, zrobiłam raz z cukrem i przypalone od razu i mocno = śliwki wypestkować, aronię obrać z szypułek, opłukać, wsypać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć, od zasyczenia pary gotować z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
odlać teraz nadmiar soku, jest sok do picia, do owoców wsypać cukier, cynamon, żelfix, pałką blendera zmiksować wszystko, mieszając zagotować
do czystych słoików nakładać gorący dżemik, zakręcić i na zakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu
dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz