Składniki:
ziemniaki 17 sztuk,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
tymianek 1 łyżka,
rozmaryn 1 łyżka,
kucharek 1 łyżeczka,
wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
ząbki czosnku 8 sztuk
wybrać ziemniaki o równej, średniej wielkości, ziemniaki ugotować w mundurkach na "al dente", wystudzone obrać ze skórki i delikatnie ponacinać z obu stron
wszystkie składniki przypraw, wyciśnięty w prasce czosnek dobrze wymieszać z olejem
ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, każdy ziemniak posmarować marynatą, resztę marynaty wylać na ziemniaki
piekarnik na 200C, grzanie góra/dół, bez przykrycia piec z 30 minut - ziemniaki są pyszne, aromatyczne, chrupiące i smakują z maślanką...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz