Składniki:
pierś z kurczaka podwójna 1 większa,
jajka 2 sztuki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
bułka tarta - ile potrzeba,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
kapusta biała 1 mała,
boczek surowy 20 dag,
cebula 1 sztuka,
kucharek 2 łyżeczki,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
cukier 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki,
mąka pszenna 1 łyżka,
ziemniaki ugotowane 1 kg,
pieczarki 1/2 kg,
cebula 1 sztuka,
masło 1 łyżka,
kucharek - do smaku,
pieprz czarny mielony - do smaku,
koperek 1 pęczek
kapustę białą drobno pokroić-poszatkować, zalać wrzącą wodą na 5 minut, wylać na durszlak, boczek drobno pokroić i zrumienić w garnku, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodać sparzoną kapustę, przyprawy, wlać z 1/2 - 1 szklankę wody, dusić do miękkości i odparowania wody, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienia
piersi rozkroić na cztery porcje, delikatnie je rozbić, jajka roztrzepać z kucharkiem, pieprzem i włożyć piersi na 30 minut, piersi obtoczyć w tartej bułce, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety
cebulę na maśle zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i na większym ogniu smażyć mieszając, na koniec dodać kucharka i pieprz
do ugotowanych ziemniaków wsypać posiekany koperek i tłuczkiem ubić, można dodać trochę tłuszczu ze smażenia kotletów
kotlety podać z pieczarkami, z ziemniakami, z kapustą - smaczny, syty obiad na chłodne dni............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz