Składniki:
woda 3 litry,
żołądki gęsie drobiowe 2 sztuki,
skrzydełka gęsie 2 sztuki,
oierś gęsi 30 dag,
ziemniaki 6 sztuk,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
kucharek 1,5 łyżki,
brukiew 1 sztuka większa,
majeranek 2 łyżki
brukiew powinna być przemrożona, ja obraną ścieram na tarce grubsze oczka do worka i wkładam do zamrażalnika na 1 dzień - brukiew jest bardziej słodka, traci goryczkę = żołądki, skrzydełka gęsie zalać wodą, dodać pokrojony w kostkę kawałek piersi gęsiej, zagotować, zebrać pianę szumówką, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować na średnim ogniu z 35 minut
następnie wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę i gotować z 15 minut
następnie dodać zamrożoną brukiew, kucharka, gotować z 15 minut
zupę do smaku przyprawić pieprzem, majerankiem roztartym w rękach, podawać z żołądkiem, mięskiem z piersi i obranym mięskiem ze skrzydełek - zupa z brukwi na gęsinie jest u nas smakołykiem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz