Składniki:
baranina żeberka 1,5 kg,
maślanka 1 litr,
ocet jabłkowy 5 łyżek,
gęsi tłuszcz 1 łyżeczka,
cząber 2 łyżki,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
cebula 5 sztuk,
marchew 2 sztuki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
woda 5 szklanek,
sos - w opisie
baranina po wymoczeniu w maślance z octem jabłkowym jest krucha, traci zapach barani, żeberka wystarczy moczyć całą noc, większe mięsa jak kulka czy inne można do 2-3 dni co jakiś czas je obracając w trakcie moczenia = umyte porcje świeżych żeberek baranich włożyć do miski, wlać maślankę i ocet jabłkowy, przykryć talerzem i schować do lodówki na całą noc, przed smażeniem opłukać pod zimną wodą i ręcznikiem papierowym osuszyć
w garnku szybkowara stopić gęsi tłuszcz i obsmażyć żeberka na rumiano z każdej strony, nadmiar tłuszczu odlać, można później wykorzystać do okrasy, bigosu, dodać kawałki cebul i podsmażyć z żeberkami
dodać cząber, startą na drobnych oczkach obraną marchew
dodać kucharka, pieprz, przyprawę w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
żeberka wyjąć na talerz, SOS: wsypać 1 łyżkę mąki pszennej, blenderem zmiksować wszystko i doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia, żeberka podać z sosem i z czym się lubi - żeberka są soczyste, kruche, aromatyczne, sos jest pyszny.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz