Składniki:
budyń waniliowy 1 opakowanie,
mleko 450 ml,
cukier 2 łyżki,
masło 1 łyżeczka,
ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone,
śliwki 10 sztuk,
przyprawa korzenna - ile potrzeba,
jajka 1 sztuka "M",
cukier brązowy - ile potrzeba
300 ml mleka zagotować z cukrem, masłem, wlać budyń wymieszany w 150 ml mleka i mieszać do zagęstnienia budyniu, zostawić do wystudzenia
ciasto francuskie rozwinąć, włożyć z papierem do blaszki trochę mniejszej od ciasta, nałożyć nie gorący budyń, połówki śliwek bez pestek, posypać przyprawą korzenną
wystające ciasto naciąć na paski i nakładać na śliwki, dwa paski zbędne odciąć i nałożyć na środek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym
piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach - ciasto jest szybkie, smaczne na deser............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz