Składniki:
CIASTO:
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 1,1/4 szklanki,
kakao 1/4 szklanki,
sól - szczypta,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
woda 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/3 szklanki,
ocet jabłkowy 1/4 szklanki
JABŁKA:
jabłka 1 kg,
cukier 2 łyżki,
woda 1 szklanka,
budyń waniliowy 1 opakowanie
BUDYŃ:
budyń waniliowy 1 opakowanie,
mleko 450 ml,
cukier 1,5 łyżki,
masło 1 łyżeczka,
kolorowa posypka - ile potrzeba
jabłka obrane ze skórki, pokrojone na kawałeczki gotować z wodą, cukrem z 3-5 minut, budyń wymieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do jabłek mieszając do zagęstnienia, forma silikonowa 25x25 cm, dno będzie wierzchem, do formy wyłożyć jabłka budyniowe
wszystkie suche składniki łyżką wymieszać w misce
do suchych wlać mokre składniki i łyżką wszystko wymieszać do połączenia składników, ciasto ma być nie za rzadkie i nie za gęste
ciasto wyłożyć na jabłka, wyrównać łyżką wierzch
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie najlepiej całą noc w chłodzie
formę nakryć talerzem, odwrócić i delikatnie zdjąć formę z ciasta
mleko 200 ml zagotować z cukrem, masłem i wlać budyń wymieszany w 150 ml mleka, mieszając zagęścić, ciepły jeszcze budyń nakładać porcje-kleksy na jabłka, posypać posypką, zostawić do zastygnięcia budyniu w chłodzie - ciasto jest aromatyczne, wilgotne i pyszne z dodatkami jabłek i budyniu............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz