Składniki:
mąka tortowa 50 dag,
    
    drożdże suche 1 opakowanie,
    
    jajka 6 sztuk,
   
    cukier 3/4 szklanki,
  
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  
    skórka z cytryny 1 łyżka,
  
    mleko ciepłe 1 szklanka,
  
    sól - szczypta,
   
    masło lub margaryna 10 dag/stopione,
  
    konfitura z pigwy 1 słoik
jajka, cukier, cukier wanilinowy, w misie robota ubić do białości, ciasto będzie lepsze 
do masy przesiać mąkę, dodać drożdże suche, wsypać skórkę cytrynową, sól i na wolnych obrotach hakiem mieszać, margarynę stopić, wlać zimne mleko i pomału dolewać do ciasta w trakcie wyrabiania, wyrabiać z 8-10 minut na większych obrotach, przykryć misę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny 
keksówka 30 cm, wysmarowana tłuszczem - do blaszki dać połowę ciasta, rozsmarować konfiturę z pigwy o temperaturze pokojowej 
na pigwę dać resztę ciasta, zostawić na 20 minut, piec w 190 C, grzanie góra/dół około 55-60 minut 
ciasto z keksówki wyjąć dopiero jak będzie dobrze wystudzone - drożdżówka jest pyszna z nutą kwaskowatości pigwy, smakuje z masłem do kawy, mleka, herbaty..................SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz