Składniki:
mąka tortowa 50 dag,
drożdże suche 1 opakowanie,
jajka 6 sztuk,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
skórka z cytryny 1 łyżka,
mleko ciepłe 1 szklanka,
sól - szczypta,
masło lub margaryna 10 dag/stopione,
konfitura z pigwy 1 słoik
jajka, cukier, cukier wanilinowy, w misie robota ubić do białości, ciasto będzie lepsze
do masy przesiać mąkę, dodać drożdże suche, wsypać skórkę cytrynową, sól i na wolnych obrotach hakiem mieszać, margarynę stopić, wlać zimne mleko i pomału dolewać do ciasta w trakcie wyrabiania, wyrabiać z 8-10 minut na większych obrotach, przykryć misę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny
keksówka 30 cm, wysmarowana tłuszczem - do blaszki dać połowę ciasta, rozsmarować konfiturę z pigwy o temperaturze pokojowej
na pigwę dać resztę ciasta, zostawić na 20 minut, piec w 190 C, grzanie góra/dół około 55-60 minut
ciasto z keksówki wyjąć dopiero jak będzie dobrze wystudzone - drożdżówka jest pyszna z nutą kwaskowatości pigwy, smakuje z masłem do kawy, mleka, herbaty..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz