Składniki
BISZKOPT CIEMNY:
jajka 2 sztuki,
gorąca woda 4 łyżki,
cukier 100 gram,
kakao 2 łyżki,
mąka tortowa 70 gram,
mąka ziemniaczana 70 gram,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
DODATKI:
gruszki 5 sztuk,
galaretka cytrynowa 1 opakowanie,
pomarańcze 4 sztuki,
galaretka wiśniowa 1 opakowanie,
śmietana 30 % 200 ml,
galaretka agrestowa 1 opakowanie,
woda pomarańczowa,
czekolada starta 50 gram
oprócz obu mąk i proszku ubić mikserem lub w robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody
z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać z 1/2 szklanki wody przegotowanej, nasączyć 1 placek i rozłożyć gruszki, galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na gruszki, nakryć 2 plackiem lekko dociskając
2 placek nasączyć, 3 pomarańcze obrać ze skóry i białej skórki, dość drobno pokroić i rozłożyć na placku, galaretkę wiśniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na pomarańcze, przykryć 3 plackiem lekko dociskając
do zimnej śmietany wsypać galaretkę i dobrze ubić robotem na bitą śmietanę
śmietanę rozsmarować na wierzchu i bokach torcika, posypać startą czekoladą gorzką, schować do lodówki na klika godzin - torcik jest delikatny, wilgotny, nie za mocno słodki...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz