Składniki:
kości schabowe 1 kg,
woda 4 litry,
liść laurowy 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
kucharek 1,5 łyżki,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
ziemniaki 6 sztuk,
kasza jęczmienna 1 szklanka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
prawdziwki 3/4 szklanki/suszone,
śmietana gęsta - ile potrzeba,
pietruszka zielona 1/2 pęczka
opłukane prawdziwki suszone namoczyć w lekko osolonej wodzie na 30, minutkości schabowe ugotować do miękkości mięska, wyjąć na talerz i obrać z kości
do wywaru dodać ziele angielskie, liście laurowe, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, suszone grzyby z wodą z moczenia i zagotować
wsypać kaszę jęczmienną średnią, kucharka, pieprz mielony, obrane mięsko i gotować z 20 minut, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki
podawać ze śmietaną - taki krupnik jest syty, smaczny, aromatyczny.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz