Składniki:
mąka tortowa 70 dag,
drożdże świeże 30 gram,
cukier 1 łyżeczka,
sól 1 łyżeczka,
mleko ciepłe 1 szklanka,
woda letnia 1/2 szklanki,
maslo 1 łyżeczka
do misy robota wkruszyć drożdże wlać ciut ciepłego mleka wsypać ciut cukru i mąki, łyżką wymieszać i zostawić na 30 minut, wsypać przesianą mąkę, i pozostałe składniki, hakiem robota wyrabiać z 12 minut, posypać ciut mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia ciasta
ciasto na podsypanej mąką stolnicy krótko wyrobić i uformować chlebek-bagietkę, nożem maczanym w ciepłej wodzie ponacinać skośnie wzdłuż całej bagietki
piekarnik nagrzxać na 220 C, grzanie góra/dół, chlebek położyć na ruszcie z papierem do pieczenia i piec około 30-35 minut
chlebek wystudzić na kratce - pieczywo jest lekkie, smaczne i nie kruszy się...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz