Składniki:
boczek surowy 1,5 kg,
przyprawa do gyrosa 1 opakowanie,
ząbki czosnku 6 sztuk,
sól morska 1 łyżeczka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
woda 1/2 szklanki
świeży boczek bez kości ze skórą nadający się do zwinięcia w roladę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym
po stronie bez skóry natrzeć przyprawą do gyrosa, wyciśniętym w prasce czosnkiem, solą morską, przyprawą w płynie
ciasno zwinąć boczek w roladę i obwiązać sznurkiem/grubszą nitką, schować do lodówki najlepiej na całą noc
boczek włożyć do rękawa, wlać wodę i piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 1,5 godziny
z 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, boczek ładnie się przyrumieni, po upieczeniu wystudzić najlepiej całą noc w lodówce
usunąć sznurek z boczku i kroić w plastry - boczek jest pyszny do pieczywa z chrzanem, musztardą lub z czym się lubi..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz