Składniki:
szpinak świeży 4 pęczki,
masło 1 łyżka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
mąka tortowa 1 łyżka,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
śmietana gęsta 2 łyżki
liście szpinaku z łodyżkami dobrze opłukać i zmiksować w dzbanku blendera liście, masło roztopić w rondlu, dodać ząbki czosnku, wlać szpinak, dodać mąkę, kucharka, pieprz
mieszając rózgą zagotować, dodać gęstą śmietanę i mieszając krótko zagotować
sos szpinakowy jest pyszny do różnych dań: makarony, kotleciki mięsne-warzywne, kluski, pierogi, nawet do frytek czy placków, naleśników, smakuje na ciepło i na zimno...................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz