Składniki:
śliwki 1/2 kg,
jajka 3 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mleko 1 szklanka,
cukier 1/2 szklanki,
przyprawa korzenna 3 łyżeczki,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier puder - ile potrzeba
na dnie foremek silikonowych poukładać połówki śliwek, miałam małe i wkładałam po 3 połówki
jajka, olej, mleko, cukier rózgą dobrze wymieszać, wsypać przyprawę korzenną, przesianą mąkę z proszkiem i krótko wymieszać do połączenia składników, prawie do pełna napełnić foremki ciastem
na cieście poukładać połówki śliwek skórką do dołu
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec babeczki około 30-35 minut, do suchego patyczka, babeczki wystudzić
wystudzone posypać pudrem cukrem, babeczki są aromatyczne i mocno śliwkowe..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz