Składniki:
schab bez kości 4 porcje,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
ząbki czosnku 5 sztuk,
natka pietruszki 2 łyżki,
jajka 3 sztuki,
bułka tarta 1,5 szklanki,
smalec - ile potrzeba,
ziemniaki ugotowane 1/2 kg,
buraczki - w opisie,
pestki dyni łuskane - ile potrzeba
wymieszać marynatę z oleju, papryki, kucharka, pieprzu, natki pietruszki, czosnku wyciśniętego w prasce
porcje schabowe o grubości 4 cm dobrze rozbić tłuczkiem i podzielić na kotlety, razem będzie 8 schabowych, wygodniej mi się smaży jak są mniejsze ale takie duże też można zawinąć nadziane w roladki, jak będę cieńsze porcje to nie rozbiją się na bardzo duże kotlety
kotlety natrzeć marynatą i schować do lodówki najlepiej na całą noc
jajka rozmieszać widelcem, na gorącym smalcu smażyć kotlety maczane w jajku i obsypane tartą bułką na rumiano, gdy są wszystkie usmażone to pod przykryciem na patelni na mniejszym ogniu dusić z 5 minut
1/2 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na grubszych oczkach razem z małym jabłkiem, dodać pokrojoną małą cebulę, do smaku cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, olej rzepakowy i wymieszać
ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, porcje posypać słonecznikiem i podać z buraczkami, schabowym - obiad jest syty i smakuje z maślanką...................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz