Składniki:
woda 3 litry,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
kurczak wędzony 1 udko,
kucharek 2 łyżki,
pieczarki 50 dag,
cebula 2 sztuki,
papryczki jalapeno 1 mała,
masło 3 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
majeranek 1 łyżka,
żurek 1/2 litra,
mąka pszenna 2 łyżki
cebulę pokroić w kostkę, pieczarki na cienkie pół plasterki, na maśle usmażyć cebulę, pieczarki i pokrojoną drobno papryczkę, do smaku dać pieprz
wodę zagotować z pokrojonym na kostki wędzonym udkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kucharka, wsypać majeranek
do wywaru wsypać pieczarki, gotować z 15 minut, śmietanę kremówkę wymieszać z mąką w płynnym żurku, gęsty wlać do zupy, mieszając zagotować do zagęstnienia zupy
żurek podać z jajkami na twardo, natką pietruszki i można z ziemniakami osobno ugotowanymi- żurek pieczarkowy jest smaczny i syty.....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz