Składniki:
nóżki wieprzowe 4 większe,
biodrówka 1 kg,
woda 3 litry,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
pieprz czarny ziarnisty 10 sztuk,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
kucharek 2 łyżki,
pieprz czarny mielony - do smaku
nóżki są miękkie i odchodzą od kości, w garnku gotowałam nawet do 3 godzin a w szybkowarze wystarczyło 60 minut
z nóżek usunąć owłosienie, najlepiej opalić i dobrze opłukać, do szybkowara 9 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"
włożyć nóżki, biodrówkę, wszystkie przyprawy w tym cebulę w łupinie opłukaną
wlać wodę zimną, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
przestudzone nóżki, biodrówkę wyjąć do miski i obrać z kości mięsko, drobno pokroić do garnka, wlać wywaru odpowiednią ilość do mięsa, jak wywar zostanie to można wykorzystać np. jako wywar do zupy grochowej, fasolowej itp.
wsypać mielony pieprz do smaku, galaretę zagotować, gorącą przelać do słoików i mocno zakręcić, również dać do foremki czy miseczki i będzie do zjedzenia po kilku godzinach
galareta jest smaczna, esencjonalna, podawać z czym się lubi....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz