Składniki:
kapusta włoska 1 duża,
mięso mielone drobiowe 3/4 kg,
jajka 2 sztuki,
przyprawa do mięsa mielonego 1 opakowanie,
ząbki czosnku 6 sztuk,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
koperek siekany 1 pęczek,
ryż ugotowany 4 woreczki,
woda 2 szklanki,
pomidory 1 kg,
śmietana 12% 2 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
woda 1/2 szklanki,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku
pomidory umyć, pokroić na kawałki ze skórką i w dzbanku miksera zmiksować dokładnie
ryż w woreczkach ugotować i odsączyć z wody, w misce mielone drobiowe dokładnie wymieszać z pieprzem, przyprawą do mielonego, jajkami, kucharkiem, ryżem, koperkiem, utartym czosnkiem w moździerzu
z kapusty włoskiej wyciąć głąb i parzyć główkę w gotującej wodzie ściągając liście z główki, delikatnie ściąć gruby nerw i nakładać porcje mięsa i ciasno zawijać gołąbki
do szybkowara 9 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć rozkładane sitko (kapusta się nie przypali), na sitku układać gołąbki, wlać zmiksowane pomidory, wlać wodę 2 szklanki, szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
gołąbki przełożyć do miski, wywar wlać do rondla, wymieszać rózgą ze śmietaną, wodą, mąką i doprowadzić do zagotowania, doprawić przyprawą w płynie - gołąbki z szybkowara są delikatne, smaczne, nie rozwalają się................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz