Składniki:
udka kurczaka całe 4 sztuki,
żelatyna 2 łyżeczki,
sól peklowa 1,5 łyżeczki,
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 1/2 łyżeczki,
tymianek 1 łyżeczka,
majeranek 1 łyżeczka,
mąka ziemniaczana 1 łyzka,
woda 3/4 szklanki
udka średnie wielkości umyć, osuszyć i mięso obrać z kości bez skóry i chrząstek, dodać wszyskie składniki i tak długo wyrabiać aż masa będzie kleista
masę przełożyć do woreczka, włożyć do szynkowara
"kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL", zamknąć szybkowar i schować do lodówki na 24 godziny
do garnka włożyć podstawkę lub ściereczkę, wstawić szynkowar, wlać wodę do do wysokości szynkowara, gdy woda osiągnie 85 C to w tej temperaturze parzyć (nie gotować) 90 minut, szynkowar opłukać zimną wodą i schowac dolodówki najlepiej na całą noc
szynkowar polać krótko gorącą wodą, otworzyć i woreczek lekko można wyjąć - jest dużo pysznej galaretki, wędlinka jest smaczna, domowa i wiemy co jemy.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz