Składniki:
BABKA ZIEMNIACZANA:
ziemniaki 1 kg,
jajka 2 sztuki,
mąka pszenna 1 szklanka,
kucharek 1,5 łyżeczki,
czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka,
garam masala Royal Brand 1 łyżeczka,
garam masala 1 łyżeczka,
masło 1 łyżeczka,
bułka tarta - do obsypania,
szynka hiszpańska 12 plastrów
SOS PODGRZYBKOWY:
podgrzybki 1 kg,
masło 1 łyżka,
cebula 1 sztuka,
sól - do smaku,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku,
śmietana gęsta 1/2 szklanki,
koperek 1/2 pęczka
obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać
naczynie żaroodporne 22 cm wysmarować masłem, obsypać tartą bułką, na dnie i bokach poukładać plastry szynki
wlać masę ziemniaczaną, na wierzchu poukładać cztery plastry
piec w 180 C około 45 minut, grzanie góra/dół, pod koniec można przykryć folią, aby wierzch się mocno nie spiekł, kroić lekko przestudzone
podgrzybki oczyścić, zagotować z 5 minut, wylać na durszlak i opłukać zimną wodą, na maśle zeszklić cebulę z solą, dodać grzyby, pieprz, przyprawę w płynie,1/2 szklanki wody, śmietanę i dusić z 15 minut co jakiś czas mieszając, dodać koperek posiekany
porcję babki podać z sosem - pyszny, smaczny, syty jesienny obiad..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz