Składniki:
MARYNATA 1:
kiełbasa podwawelska 2 sztuki,
boczek wędzony 25 dag,
olej rzepakowy 6 łyżek,
papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki
MARYNATA 2:
cukinia 1 średnia,
cebula 5 średnie,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1,5 łyżki
MARYNATA 3:
pieczarki 12 średnie,
papryka czerwona 1 duża,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
tymianek 1 łyżka,
sól czosnkowa 1/2 łyżeczki
DODATKI:
ryż 1,5 szklanki,
woda - ile potrzeba,
kurkuma mielona 2 łyżeczki,
sól 1 łyżeczka
z podanych składników przygotować marynaty:
1/ kiełbasę pokroić w grubsze talarki, boczek pokroić w 1/2 cm kawałki i wymieszać z marynatą
2/ cukinie pokroić na talarki nie za cienkie posypać solą i po 15 minutach opłukać pod zimną wodą, wsypać do pokrojonej w talarki nie za cienkie cebuli i wymieszać z marynatą
3/ pieczarki oczyścić i przekroić na połowę, paprykę oczyścić z pestek i pokroić w kawałki, wymieszać z marynatą - schować do lodówki na 2 godziny
składniki nadziewać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na blasze, polać wymieszanymi resztkami marynaty
na elektrycznym grillu grillować z 30-40 minut i co jakiś czas przewracać szaszłyki
ryż ugotować w osolonej wodzie z kurkumą na "al dente", odcedzić na durszlaku - szaszłyki podać z ryżem ...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz