Składniki:
woda 2,5 litra,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
koperek suszony 2 baldachimy suszone,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kucharek 1,5 łyżki,
papryka czerwona 1 duża,
pomidory 1 kg,
woda 1/2 litra,
ząbki czosnku 6 sztuk,
ryż 1 szklanka,
papryka wędzona 1 łyżka,
koperek siekany 1/2 pęczka
obrane ząbki czosnku utrzeć na miazgę z ciut solą w moździerzu, miękkie pomidory ze skórką, paprykę bez pestek w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie
do wody 2,5 l wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, dodać ziele i liście laurowe, dodać suszone baldachimy kopru z łodygami i po zagotowaniu wsypac ryż, gotowac z 10 minut
wsypać kucharka, mielony pieprz, wędzoną paprykę, wlać rozdrobnione pomidory z papryką, pojemnik opłukać 1/2 l wody i wlać do zupy, dodać czosnek, masło i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu, na koniec dodac posiekany koperek
zupa jest przepyszna, rozgrzewająca, aromatyczna i syta................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz