DODATKI: śliwki 70 dag/duże, kisiel truskawkowy 1 opakowanie
SERNIK: jajka 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka
śliwki opłukać, usunąć pestki, posypać kisielem i wymieszać, przełożyć do formy niskiej z kominkiem silikonowej 24 cm
jajka, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny mikserem utrzeć na kogel-mogel z 4 minuty na dużych obrotach, dodać twaróg bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem na wolniejszych obrotach połączyć składniki
sernik przełożyć na śliwki, łyżką wygładzić wierzch
piec w 180 C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie na termoobiegu 15-20 minut w 160 C, po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić na 30 minut, potem formę wyjąć i zostawić do wystudzenia, jak wystygnie to formę włożyć do lodówki na kilka godzin
formę przykryć talerzem i odwrócić, formę teraz zdjąć z sernika - sernik jest delikatny, aksamitny, wilgotny, śliwki kisielowe w serniku smakują wyśmienicie...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz