Składniki:
CIASTO:
drożdże świeże 30 gram,
jajka 4 sztuki,
masło lub margaryna 100 gram,
mleko ciepłe 150 ml,
cukier 8 łyżek,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 500 gram,
sól - szczypta
DODATKI:
powidła śliwkowe 250 ml/słoik,
kasza manna 2 łyżeczki,
morele suszone 10 sztuk,
jabłka 2 sztuki,
cynamon - ile potrzeba,
cukier puder - ile potrzeba
w misie robota łyżką drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, łyżką mąki i cukru, przykryć talerzem i na 30 minut zostawić - do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, ciepłe mleko, cukier wanilinowy, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać na mniejszych obrotach
w trakcie wyrabiania wlewać stopione, letnie masło i na najwyższych obrotach wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
forma tortownica silikonowa 24 cm - powidła śliwkowe wymieszać z kaszką manną, ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić kilka razy, podzielić na 3 części, rozwałkować na pasek długi i nałożyć porcję powideł, ciasno zawinąć rulon i ułożyć go na środku formy
drugi pasek posmarować porcją powideł i poukładać kawałki moreli, ciasno zwinąć pasek i ułożyć wokół tego pierwszego w formie
trzeci pasek posmarować resztą powideł, ciasno zawinąć i ułożyć wokół tego drugiego, powkładać plasterki jabłek, moreli między paskami, na środku dać więcej jabłek, posmarować mlekiem ciasto
ciasto posypać cynamonem i zostawić na 20 minut do podrośnięcia
ciasto piec w 180C około 50 minut, wystudzone ciasto przełożyć na talerz i posypać pudrem cukrem - ciasto jest pyszne w smaku............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz