Składniki:
MARYNATA:
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
ząbki czosnku 3 sztuki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
pomidory 4 dojrzałe,
natka pietruszki 1 pęczek,
koperek 1/2 pęczka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
woda 3/4 szklanki
POZOSTAŁE:
bułka tarta 3 łyżki,
bakłażan 2 większe,
ser żółty 4 plastry,
pierś z kurczaka 1 sztuka,
olej rzepakowy 3 łyżki,
kucharek 1/2 łyżeczki
wszystkie składniki z marynaty zmiksować w rozdrabniaczu, usunąć nóż i wsypać tartą bułkę, dobrze wymieszać
bakłażany przeciąć wzdłuż, usunąć łyżeczką miąższ, posolić i zostawić na 30 minut, następnie opłukać pod zimną wodą
pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, na oleju zrumienić, dodać kucharka do smaku i wymieszać z marynatą
bakłażany nadziać marynatą, położyć na ruszcie kratce umieszczonej w blaszce
piekarnik nagrzać na 220 C, grill duża powierzchnia, grillować z 30 minut, na każdy bakłażan dać grubszy plaster żółtego, użyłam taki z ziołami, grillować jeszcze z 20 minut
bakłażany tak nadziane są pyszne i aromatyczne.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz