Składniki:
pierś z kurczaka 1 podwójna,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
kucharek 2 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka,
woda 1,5 litra,
ryż ugotowany 1 woreczek,
jajka 2 sztuki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
olej rzepakowy 1 łyżka,
bułka tarta 2 łyżki
woreczek ryżu ugotować w ciut osolonej wodzie, odsączyć i wystudzić - pierś ugotować z włoszczyzną, kucharkiem, przyprawą w płynie, ugotowaną wystudzić a wywar się przyda jako baza np. do pomidorowej czy krupniku
pierś bez kosteczek, włoszczyznę, żółtka zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, przełożyć do miski, dodać ryż, pieprz i wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać
naczynie z pokrywką lub forma babkowa do gotowanych babek, użyłam żaroodporne z pokrywką, wysmarować olejem i posypać tartą bułką, do naczynia włożyć masę i wygładzić wierzch
przykryć pokrywką i włożyć do parowara, wlać do niego odpowiednią ilość wody, gotować budyń 55 minut
po ugotowaniu zdjąć pokrywkę i budyń dobrze wystudzić, zimny wyłożyć na talerz - taki budyń jest wskazany przy dietach lekkostrawnych, można go podać z sosem jogurtowym do pieczywa lub porcje podgrzać i z sosem koperkowym na obiad..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz