Składniki:
mąka tortowa 225 gram,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier 225 gram,
margaryna 225 gram,
jajka 4 sztuki
MASA:
śmietana 30 % 250 ml,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
wiśnie bez pestek 250 dag
przepis na biszkopt jest ze strony
"Sekretna Księga Przepisów Kenwooda"kliknij i zobacz - wszystkie składniki ciasta w tym miękka margaryna włożyć do misy robota i wyrabiać z 4 minuty aż ciasto będzie puszyste i jednolite
2 silikonowe niskie formy 22cm - ciasto po równo rozłożyć do form, szpatułką wygładzić - piekarnik 180C nagrzany, pieczenie góra/dół, formy postawić na 2 poziomie i piec 25-30 minut - do suchego patyczka - po upieczeniu wyjąć z form i wystudzić na kratce biszkopty
biszkopt można nasączyć, użyłam gorzkiej herbaty z cytryną - zimną śmietanę z galaretką ubić na sztywno i połowę rozsmarować na biszkopcie, poukładać wiśnie bez pestek, użyłam mrożonych
przykryć drugim biszkoptem, też go nasączyć herbatą
na biszkopcie rozsmarować resztę śmietany i poukładać wiśnie - schować do lodówki na kilka godzin
biszkopt jest lekki, delikatny i można go podawać z różnymi masami, kremami, dżemami...................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz