Składniki:
mięso mielone 1/2 kg,
cebula 2 większe,
oliwa 1/4 szklanki,
czosnek ząbki 4 sztuki,
kucharek 1 łyżeczka,
oregano 1 łyżeczka,
przecier pomidorowy 2 łyżki,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
woda 3/4 szklanki,
makaron lasagne 6 płatów,
mleko 2 szklanki,
jajka 1 sztuka,
mąka tortowa 1 szklanka,
ser żółty 10 dag
na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, dodać mielone mięso z łopatki i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając
dodać kucharek, paprykę ostrą, przecier pomidorowy, oregano, wodę i na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia sosu
mąkę wymieszać rózgą z jajkiem, mlekiem na konsystencję bez grudek
do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą nakładać warstwami:
trochę mięsa - płat lasagne, trochę polać mlekiem - zakończyć nakryciem płatu lasagne i polaniem resztą mleka
piekarnik 180C, grzałka góra/dół, 2 poziom, piec około 40 minut, na koniec pieczenia posypać startym żółtym serem, użyłam gouda
syty, smaczny obiad lub kolacja......................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz