Składniki:
drożdże suche 7 gram/opakowanie,
woda ciepła 250 ml,
mąka pszenna 250 gram,
sól 1 łyżeczka,
cukier 1/2 łyżeczki,
oliwa z oliwek 2 łyżki
DODATKI:
przecier pomidorowy 4 łyżki,
oregano - ile potrzeba,
cebula 2 sztuki,
papryczka chilli 1 średnia/suszona,
pieczarki 6 większe,
kucharek 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 2 łyżki,
szynka 8 gram/opakowanie,
ser żółty 10 dag,
roszponka 1/2 opakowania
do misy robota wlać ciepłą wodę, wsypać suche drożdże i zamieszać, zostawić na 5 minut - wsypać resztę składników ciasta i hakiem wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte do wyrośnięcia
ręce posmarować oliwą, ciasto też posmarować oliwą - nie trzeba podsypywać mąką - rozwałkować ciasto na prostokąt, na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć na całą blachę 40x30 cm, posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano
na oleju podsmażyć cebulę i pieczarki posypane kucharkiem, nadmiar płynu wylać, rozłożyć na cieście, posypać rozkruszoną suszoną papryczkę chilli
piekarnik nagrzać do 240 C, grzanie góra/dół, blaszkę ustawić na 2 poziomie i piec 13 minut, pod koniec pieczenia rozłożyć kawałki szynki serrano wymieszaną z ciut oliwą i skropioną cytryną, po zakończeniu pieczenia posypac startym serem, użyłam gouda
przed podaniem rozłożyć na pizzy roszponkę i można zajadać smaczną, chrupiącą pizzę domową.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz