Składniki:
drożdże 25 gram,
mleko ciepłe 150 ml,
woda ciepła 150 ml,
cukier 1 łyżka,
sól morska 1 łyżka,
mąka pszenna typ 500 55 dag,
olej rzepakowy 50 ml,
czosnek niedźwiedzi Royal Brand 3 łyżki,
płatki owsiane - ile potrzeba/mielone
drożdże w misie robota rozmieszać z ciut cukrem, mlekiem z wodą i zostawić na 20 minut przykryte - wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, wody, olej, czosnek niedźwiedzi Royal Brand suszony i wyrabiać hakiem z 10-12 minut
misę przykryć i ciasto zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę - następnie hakiem robota kilka razy zamieszać /odgazować
blacha z papierem do pieczenia - z ciasta zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować bułki, obsypac je w płatkach owsianych zmielonych, kłaść na blachę i nożem maczanym w wodzie głęboko ponacinać na +
zostawić do wyrośnięcia na 20 minut - piekarnik nagrzać na 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom - wstawić blachę z bułkami i piec 15 minut - następnie ustawić na termoobieg i piec 12 minut
bułki zostawić do wystudzenia na blaszce lub na kratce
bułki są bardzo chrupiące, aromatycznie pachną i smakują delikatnie czosnkiem.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz