Składniki:
mąka tortowa 2 szklanki,
cukier 1/2 szklanki,
śmietana gęsta 2 łyżki,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
jajka 4 sztuki,
aromat waniliowy 3 krople,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie,
jabłka 12 sztuk,
cynamon 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie
przepis na ciasto jest inspiracją od Ostra Na Słodko
"zobacz TUTAJ"
w mojej wersji: żółtka utrzeć z cukrem do białości z aromatem waniliowym
dodać miękką palmę, śmietanę gęstą 18% i zmiksować wszystko
wsypać przesianą mąkę razem z proszkiem i krótko wymieszać
blacha 24/28 wyłożona papierem do pieczenia - na dnie rozsmarować ciasto - obrane jabłka utrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać je z cynamonem, cukrem, mąką ziemniaczaną i rozłożyć na cieście - piekarnik na 180C, grzanie góra/dół, 2 poziom i piec ciasto z 35 minut
białka ubić na sztywno, dodać po trochu cukru pudru i kisiel - po 35 minutach rozłożyć pianę na jabłkach i piec dalej z 15 minut - ciasto zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia - ciasto jest pyszne, delikatne i można je łączyć z różnymi owocami..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz