Składniki:
herbatniki 25 sztuk,
masło 15 dag,
aromat migdałowy 2 krople
NADZIENIE:
żółtka 4 sztuki,
mleko skondensowane słodzone 1 puszka,
cytryna 3 sztuki,
limonka 3 sztuki,
białka 4 sztuki,
cukier puder 3 łyżki
przepis jest ze strony
"Sekretna Księga Przepisów Kenwooda"kliknij i zobacz - herbatniki petit berry /4 paczki/ rozdrobnić w blenderze, wlać stopione masło i zmiksować do połączenia składników
piekarnik nagrzać do 190C - silikonową formę do tarty 22cm wylepić herbatnikami z masłem i piec 10 minut, wystudzić
z wyparzonych sześciu cytryn zetrzeć skórkę, z limonki zostawić trochę do posypania ciasta gotowego, wycisnąć z nich sok
żółtka utrzeć w robocie z 3 minuty na większych obrotach, wlać mleko z puszki, sok i starte skórki cytryn, na mniejszych obrotach mieszać z 2 minuty, masę wylać na podpieczone ciasto
z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem, wyłożyć na masę cytrynową
piec w 190C około 20 minut do przyrumienienia się białek - wystudzone ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, posypać skórką z limonki.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz