Składniki:
podudzia z kurczaka zagrodowego 6 sztuk,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
kucharek 2 łyżeczki,
przyprawa w płynie 1 łyżka,
woda 3 litry,
oliwki zielone 20 sztuk,
jajka ugotowane na twardo 2 sztuki,
żelatyna 4 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
udka opłukać i zalać wodą, zagotować i zebrać cedzakiem tzw. "szumy"
dodać mały seler, pietruszkę, 3 marchewki, kawałek pory, kucharka, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 20 minut na mniejszym ogniu, zostawić po ugotowaniu na 30 minut i wyjąć udka, warzywa
ugotować jajka na twardo i obrać, oliwki zielone z papryką odcedzić z zalewy na sitku
samo mięsko z udek pokroić na kawałeczki, drobno pokroić marchewkę, wsypać mielony pieprz i wymieszać
oliwki przekroić na połowę i dać do mięska, dodać plasterki jajek i delikatnie wymieszać
1,5 litra wywaru zagotować, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia
mięsko przełożyć do silikonowej formy z kominkiem, wlać żelatynę i zostawić do stężenia najlepiej na całą noc w lodówce
delikatnie brzegi formy i komina odchylać od galaretki, nakryć talerzem, postawić formę na talerzu i ją zdjąć - pozostały wywar można użyć np. do pomidorowej, krupniku itp....
wywar z szybkowara jest klarowny, aromatyczny, babka z galaretki drobiowej jest pyszna delikatnie skropiona cytryną.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz