Składniki:
makaron cannelloni 250 gram,
mięso mielone drobiowe 70 dag,
cebula 2 sztuki,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
papryczka chilli 2 małe,
oregano 2 łyżeczki,
majeranek 1 łyżeczka,
por 1 duża,
oliwa 1/4 szklanki,
sos pomidorowy 300 ml,
śmietana 12% 1 szklanka,
jajka 2 sztuki,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
woda 2 szklanki,
przyprawa w płynie 2 łyżki,
ser żółty 20 dag
użyłam moje pomidory pasteryzowane w oleju /jest w moich przepisach/, zmiksować blenderem na sos - można użyć sok pomidorowy
na oliwie zeszklić cebule pokrojone, dodać mielone z indyka, kucharka, papryczki suszone chilli pokruszone, oregano, majeranek, czosnek i podsmażać mieszając, widelcem rozgnieść mięso mielone
cannelloni nadziać mięsem i układać w naczyniu żaroodpornym
na tłuszczyku po mięsie zeszklić pokrojoną porę
sos pomidorowy zmiksować z jajkami, śmietaną, mąką, kucharkiem w płynie, wodą
wlać do cannelloni i zapiekać w 200C 25 minut pod przykryciem, następnie bez przykrycia zapiekać 20 minut i ze 3 minuty przed końcem sprawdzić czy cannelloni jest miękkie, jeśli tak to posypać serem startym morskim
wyjąć z piekarnika i po 10 minutach można kroić porcje na talerz posypując zeszkloną porą - dzięki pomidorom ze słoika jest aromat i smak świeżych pomidorów.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz