BISZKOPT: jajka 3 sztuki, woda gorąca 4 łyżki, cukier 10 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 500 z Kopytowa 10 dag, mąka ziemniaczana 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta, woda 1/2 szklanki do nasączenia biszkopt
ŚMIETANA: śmietana kremówka 200 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, sok z pomarańczy 1/4 szklanki, pomarańcze 2 sztuki, kolorowa posypka - ile potrzeba
jajka "L", cukier, cukier wanilinowy ubić w robocie na najwyższych obrotach do mocnego spienienia, pod koniec dodać wodę w trakcie ucierania - mąki wymieszać z proszkiem i w trakcie mieszania na mniejszych obrotach wsypywać
tortownica 24 cm - tylko samo dno wyłożyć papierem boków nie smarować, do blaszki dać ciasto i piec w 200C około 35-40 minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, wsypać galaretkę u ubijać z 2 minuty
wlać sok pomarańczowy i krótko ubijać
wsypać pokrojone 2 pomarańcze i tylko wymieszać
biszkopt przekroić na połowę, blat nasączyć rozcieńczonym sokiem pomarańczowym: 1/4 szklanki soki i 1/4 szklanki wody przegotowanej, połowę śmietany dać na blat i przykryć drugim i nasaczyć resztą soku
na wierzch dać resztę śmietany i posypać posypką, schować do lodówki na kilka godzin
biszkopt ze śmietaną jest smaczny, wilgotny, pomarańczowy..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz