Składniki:
śledzie 1,5 kg,
kucharek 2 łyżki,
mąka pszenna 2 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
SOS:
marchew 4 większe,
cebula 3 większe,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
przecier pomidorowy 100 gram,
woda 2 szklanki,
przyprawa w płynie 1 łyżka,
ocet 10 % 1 łyżeczka,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki
świeże śledzie kupiłam bez głów, ostrym nożem je wyfiletować, opłukać i w misce posypać kucharkiem i zostawić na 1 godzinę, nadmiar puszczonej wylać
do woreczka wsypać mąkę i w tym obsypywać filety, nie sypie sie mąka na około i nie trzeba myć talerza
na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony i wkładać usmażone do miski, jeśli trzeba to wylać przesmażony olej, wlać świeży i dalej smażyć porcje ryby
na czystą patelnię wlać olej, wsypać startą marchewkę na grubszych oczkach, pokrojoną cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu
gorący sos wlać na filety do miski i odstawić do wystudzenia, potem do lodówki najlepiej na całą noc
takie śledzie są pyszne na kolację czy na przystawkę..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz