Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier 1 szklanka,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
jabłka 10 średnie,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
anyż Royal Brand 1 gwiazdka,
cukier puder - ile potrzeba
gwiazdkę anyżu w moździerzu utłuc z 1 łyżką cukru, wsypać do pokrojonych w kostkę jabłek bez skóry i wymieszać, dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny
jajka, miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę na dość gęste ciasto
tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować z 3/4 ciast na dnie blaszki
na ciasto wsypać anyżowe jabłka lekko je przyklepać do ciasta
na jabłkach rozsmarować resztę ciasta
piec w 200C około 50 minut i wyjąć z blaszki jak będzie zimne
posypać ciasto pudrem cukrem - ciasto jest smacznie anyżowe, miękkie i szybko się zjada....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz