25.01.2015

anyżowe jabłka w ucieranym cieście...

Składniki:


jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 10 średnie, sok z cytryny 1 łyżeczka, anyż Royal Brand 1 gwiazdka, cukier puder - ile potrzeba

gwiazdkę anyżu w moździerzu utłuc z 1 łyżką cukru, wsypać do pokrojonych w kostkę jabłek bez skóry i wymieszać, dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny

jajka, miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę na dość gęste ciasto

tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować z 3/4 ciast na dnie blaszki

na ciasto wsypać anyżowe jabłka lekko je przyklepać do ciasta

na jabłkach rozsmarować resztę ciasta

piec w 200C około 50 minut i wyjąć z blaszki jak będzie zimne

posypać ciasto pudrem cukrem - ciasto jest smacznie anyżowe, miękkie i szybko się zjada....................SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!