Składniki:
4 sztuki jajka,
3/4 szklanki cukier,
15 dag masło lub margaryna,
2 łyżki cukier waniliowy,
2 szklanki mąka tortowa Basia,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1/2 kg wiśnie bez pestek,
- ile potrzeba cukier puder
jajka, tłuszcz, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem z 5 minut
masa będzie "zważona" ale to nie przeszkadza w efekcie gotowego ciasta
do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem ze 3 minuty miksować
ciasto ma być gęste
tortownica 24 cm - na dno wyłożyć papier do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem
ciasto rozsmarować w tortownicy
umyte wiśnie bez pestek posypać łyżką mąki i lekko wymieszać - mąka wchłonie sok i nie będą się zapadać w ciasto
takie wiśnie rozłożyć na cieście
piec w 200C około 40-45 minut
ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
ciasto jest puszyste, lekkie.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz