70 dag żeberka wieprzowe, 3 litry woda, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 1/2 pęczka włoszczyzna, 3/4 szklanki kasza jęczmienna perłowa, 1/2 litra sok pomidorowy, 50 dag kiszona kapusta kwaśna, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 2 łyżki natka pietruszki, 1 szklanka śmietana, 2 łyżki majeranek
żeberka ugotować do miękkości z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, włoszczyzną rozdrobnioną w blenderze
żeberka wyjąc z wywaru i wsypać kaszę perłową średnią

dodać pokrojoną drobniej mocno ukwaszoną kiszoną kapustę i wlać sok pomidorowy
dodać mięso obrane z żeberek
gotować z 20 minut na mniejszym ogniu
do smaku doprawić vegetą, pieprzem, majerankiem
wlać słodką śmietanę 12% i wsypać natkę pietruszki
pyszna, syta kapuśniakowa zupa.......SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
najlepsze danie na zimowe dni:)
Prześlij komentarz