Składniki:
70 dag żeberka wieprzowe,
3 litry woda,
2 sztuki liście laurowe,
4 sztuki ziele angielskie,
1/2 pęczka włoszczyzna,
3/4 szklanki kasza jęczmienna perłowa,
1/2 litra sok pomidorowy,
50 dag kiszona kapusta kwaśna,
1 łyżka vegeta,
1 łyżeczka pieprz czarny mielony,
2 łyżki natka pietruszki,
1 szklanka śmietana,
2 łyżki majeranek
żeberka ugotować do miękkości z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, włoszczyzną rozdrobnioną w blenderze
żeberka wyjąc z wywaru i wsypać kaszę perłową średnią
gotować z 15 minut na mniejszym ogniu
dodać pokrojoną drobniej mocno ukwaszoną kiszoną kapustę i wlać sok pomidorowy
dodać mięso obrane z żeberek
gotować z 20 minut na mniejszym ogniu
do smaku doprawić vegetą, pieprzem, majerankiem
wlać słodką śmietanę 12% i wsypać natkę pietruszki
pyszna, syta kapuśniakowa zupa.......SMACZNEGO!!!
najlepsze danie na zimowe dni:)
OdpowiedzUsuń