Składniki:
1 kg szprotki świeże,
1 łyżka sól,
- ile potrzeba pieprz czarny mielony
ZALEWA SŁODKO-KWAŚNA:
3/4 litra woda,
1/2 szklanki ocet 10 %,
2 sztuki cebula pokrojona,
1 większa marchewka pokrojona,
1/4 sztuki seler pokrojony,
1 mniejsza pietruszka pokrojona,
2 łyżki cukier,
1 łyżka gorczyca biała,
2 sztuki ziele angielskie,
2 sztuki liście laurowe,
1/4 szklanki olej,
8 ziarenek goździki
świeże małe szprotki oczyścić, opłukać dobrze i posolone w misce odstawić na 1 godzinę
po godzinie wszystkie składniki zalewy zagotować i z 5 minut gotować na małym ogniu
szprotki układać w słoiku do wekowania i w małej kamionce - dodać tylko pieprz mielony
gorącą zalewę wlać do słoika i mocno zakręcić - resztę zalewy wlać do kamionki i przykryć talerzykiem
słoik postawiony na zakrętce i pasteryzować z 5 minut - słoik ostudzony schować do lodówki lub w chłodne miejsce, mogą stać do 6-ciu m-cy
kamionkę ostudzoną schować do lodówki - po 2 dniach są gotowe do jedzenia
takie szprotki są smaczne i delikatne jak "masło", dobrze z ości grzbietowej odchodzą i nie mają małych ości......POLECAM.....
SMACZNEGO!!!
3 komentarze:
ha i skąd tu świeże szprotki wziąć:(
Zrobię je
Kiedyś znałem gorącą zalewą Świeże śledzie i wyszła zupa rybna.
Prześlij komentarz