7.12.2012

szprotki w zalewie słodko kwaśno korzennej...

Składniki:


1 kg szprotki świeże, 1 łyżka sól, - ile potrzeba pieprz czarny mielony
ZALEWA SŁODKO-KWAŚNA: 3/4 litra woda, 1/2 szklanki ocet 10 %, 2 sztuki cebula pokrojona, 1 większa marchewka pokrojona, 1/4 sztuki seler pokrojony, 1 mniejsza pietruszka pokrojona, 2 łyżki cukier, 1 łyżka gorczyca biała, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1/4 szklanki olej, 8 ziarenek goździki

świeże małe szprotki oczyścić, opłukać dobrze i posolone w misce odstawić na 1 godzinę

po godzinie wszystkie składniki zalewy zagotować i z 5 minut gotować na małym ogniu

szprotki układać w słoiku do wekowania i w małej kamionce - dodać tylko pieprz mielony

gorącą zalewę wlać do słoika i mocno zakręcić - resztę zalewy wlać do kamionki i przykryć talerzykiem

słoik postawiony na zakrętce i pasteryzować z 5 minut - słoik ostudzony schować do lodówki lub w chłodne miejsce, mogą stać do 6-ciu m-cy

kamionkę ostudzoną schować do lodówki - po 2 dniach są gotowe do jedzenia

takie szprotki są smaczne i delikatne jak "masło", dobrze z ości grzbietowej odchodzą i nie mają małych ości......POLECAM.....
SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. ha i skąd tu świeże szprotki wziąć:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś znałem gorącą zalewą Świeże śledzie i wyszła zupa rybna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!