3 sztuki śledź atlantycki filety, 2 łyżeczki pieprz czarny grubomielony, 1/2 łyżeczki sól morska, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba mąka pszenna, - ile potrzeba olej do smażenia
śledź atlantycki ma więcej mięsa od śledzia bałtyckiego - najbardziej znany jako matias w zalewach solnych, kwaśnych
3 duże filety świeżego śledzia opłukać, obsuszyć ręcznikiem papierowym i posypać ciut pieprzem, reszta pieprzu do jajek
jajka roztrzepać z solą i pieprzem
filety zamoczyć w jajku - w mące i znowu w jajku i w mące
smażyć na gorącym oleju na złocisto z obu stron
smaczne śledzie do pieczywa na kolację i na ciepło i na zimno lub na obiad z ziemniakami, frytkami......POLECAM......SMACZNEGO!!!
AKCJA:
![Śledziowe szaleństwa](https://zmiksowani.pl/image/miks/6c1d5ac790250f32d7248de3157e67ff_v2.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz