Składniki:
Ciasto:
25 dag mąka tortowa,
1/2 kostki tłuszczu,
1 jajko,
1/2 szklanki cukru,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Nadzienie:
1 słoik litrowy jabłka-papierówki wekowane,
2 łyżki cukru,
2 żółtka,
5 dag mąki tortowej,
ubita piana z 2 białek
truskawki odmrożone lub świeże
tłuszcz i jajka temperatura pokojowa - mąka z proszkiem przesiana
wszystkie składniki ciasta włożyć do misy robota i z 1 minutę wyrabiać na najniższych obrotach - potem ze 3-4 minuty na średnich - powstanie sypka kruszonka
misę odstawić do lodówki na 1 godzinę
tortownica 20 cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką
na sztywno ubić pianę
moje wekowane papierówki -
TUTAJ
dobrze wymieszać jabłka z cukrem, żółtkami, mąką
dodać pianę do jabłek i delikatnie wymieszać
ciasto wysypać do blaszki i łyżką formować wyższy bok na rancie blaszki
na środek ciasta wyłożyć nadzienie z jabłek i poukładać truskawki
włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 50-60 minut - po 25 minutach wyłączyć dolną grzałkę, aby spód się nie przypiekł
inne piecyki nagrzane 180-190C i 50-60 minut
upieczone zostawić do dobrego ostudzenia
szarlotka babcina jest krucha, wilgotna, pyszna z nadzieniem papierówek z nutą truskawek.....
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz